Už od malička jsem nikdy neměl problém s jídlem. Nebál jsem se experimentovat a kombinovat netradiční chutě. V průběhu let, jak už to tak bývá, jsem stárnul a z mé obliby jídla se stal koníček.

Jednoho dne během improvizovaného vaření jsem se zamyslel a dospěl k myšlence, které říkám „teorie kombinací“ a která zní takto:

Pokud zkombinuješ ingredience, které jsou chutné, výsledek nemůže být nechutný.

Tato myšlenka mě zaujala natolik, že jsem se ji rozhodl dokázat nebo vyvrátit. Už několik let proto hledám netradiční kombinace jídel, které můžu zkombinovat – ať už do plnohodnotného jídla, svačiny, nápoje, nebo klidně i drinku.

Hlavním pravidlem mého experimentování je, že nesmím žádnou kombinaci odsoudit, dokud ji neochutnám. Budu rád, pokud se tímto pravidlem bude řídit i čtenář, protože některé následující recepty by mohly odpudit každého, kdo má v hlavě nastavené sociální normy toho, co k sobě patří a co ne.Příklady netradičních kombinací

Jeden z mála popularizovaných receptů, kterým bych uvedl tuto kategorii „podivností“, je například milkshake s hranolkami. Tento pokrm zná každý častý návštěvník řetězců jako McDonald’s. Na první pohled to zní absurdně – hranolky jsou slané, shake sladký, a kombinace mléka a brambor? No fuj! Ale když se nad tím zamyslíte, není to tak špatné: hranolky jsou dobré, shake také, tak proč ne dohromady? A většina lidí po ochutnání uzná, že toto kombo je vskutku delikatesa.

Teď bych se rád podělil o některé mé oblíbené výtvory a uvedl vás do světa netradičních chutí a kombinací, které jste možná ještě neslyšeli.

Hlavní chody

Losos v pistáciové omáčce byl jedno z prvních velkých jídel, které jsem si takto naprosto vymyslel. Kombinace oříškové chuti pistácií, citronu v omáčce a výrazné chuti lososa spolu skvěle ladí. Kromě chuti je zajímavá i vizuální stránka pokrmu – oranžová barva lososa a světle zelená omáčka vytvářejí atraktivní kontrast.

Pstruh obalený mandarinkovou krustou je další specialita, kterou jsem připravil jako hlavní chod. Tento recept jsem poprvé vyzkoušel na štědrovečerní večeři a i přes počáteční skepsi sklidil úspěch. Myšlenka mandarinkové kůry v krustě a citrusové omáčky se k rybímu masu skvěle hodí – vždyť ryby se často podávají s plátkem citronu. Kyselost mandarinky zvýrazní chuť a dovede vás ke gurmánskému zážitku roku!

Svačiny

Ačkoliv jsou hlavní jídla zajímavější, je u nich větší riziko. Pokud se něco opravdu nepovede, zbytečně přijdu o velké množství jídla, a to nechci. Proto je mou hlavní doménou experimentování se svačinami. K těm se většinou dostanu tak, že mám hlad, popadnu několik ingrediencí a ochutnám. Občas ale svačina projde několika iteracemi, dokud nevytvořím finální dílo tak, jak si ho představuji.

Pita chléb s tuňákem, sýrem, mandarinkami a meruňkovou marmeládou vychází ze zkušeností, které jsem získal při zkoušení netradičních hlavních chodů. Mandarinka a ryba tvoří zajímavou kombinaci a ostatní ingredience posouvají chuť k více abstraktnímu zážitku, který připomíná orientální kuchyni.

Mrkvová buchta s plátkem domácího knedlíku a octem vznikla původně jako sázka na jedné akci, když jsme dostali ke svačině mrkvovou buchtu a z oběda zbyly knedlíky. Pro zvýraznění kontrastu jsem přidal ocet, který jsem našel po ruce. Tento experiment ochutnalo asi deset lidí kolem mě a všichni souhlasili, že i když je kombinace nezvyklá, překvapivě dobře funguje.

Vanilkový tvaroh s tuňákem, lososem a vodkou patří mezi recepty, které vznikly mírně pod vlivem, což je zřejmě důvod, proč obsahují i alkohol. Tento pokrm opět staví na mé oblibě ryb a přidává kontrast vodky, která má sama o sobě zajímavou chuť.

Shaky a drinky

Když jdu do posilovny, rád si vezmu proteinový nápoj. Často ho kupuji naslepo, takže mě občas překvapí jeho chuť. Největší problém nastal, když mi přišel protein s příchutí arašídového másla, který chutnal trochu jako spálený plast. Začal jsem proto experimentovat, abych jeho chuť vylepšil. Finální verze obsahovala extra banán, mléko, jahodovou marmeládu, tuňáka a rukolu. Tato kombinace se následně rozmixovala a vzniklo z ní skvělé smoothie.

Rád si dám víno, ale ne vždy si koupím dobré. U některých mi vadí kyselý ocas na konci, a tak jsem hledal způsob, jak ho eliminovat. Nakonec jsem dospěl ke kombinaci mléka a bílého vína. Mléko odstraní nepříjemnou kyselost a zůstane jen příjemná chuť vína. Má to však jeden problém – mléko se kvůli aciditě vína srazí. Na řešení tohoto problému stále pracuji.

Poslední zajímavou kombinací je vodka s kofolou a smaženým hráškem do polévek. Tento hrášek dodává drinku nepopsatelnou složku, která dotahuje chuť k dokonalosti.

Toto byl jen výběr z těch nejlepších, ale zároveň nejzvláštnějších kombinací, které jsem objevil. Doufám, že jste se při čtení drželi pravidla, které jsem uvedl na začátku. Ve svém výzkumu budu i nadále pokračovat a budu rád za zpětnou vazbu na navrhované recepty, případně i za nové nápady.Pokud vás napadne kombinace, která podle vás boří mou teorii, rád ji uslyším a vyzkouším ji, abych tuto domněnku otestoval!

2 Comments

  1. Vynikající článek! I přes moji crohnovu chorobu mám chuť taky vyzkoušet nějaké netradiční kombinace, často nad tím uvažuji. K testování jsem se však ještě nedostal. Rozhodně rád uvítám více takových textů!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *